Pages

Thursday, December 26, 2013

~Batasan Hubungan Suami Atau Isteri Bekerja~

Assalamualaikum...

Selamat hari khamis.  Semalam kita bercuti sempena perayaan Hari Krismas.  Maka aku juga bercuti daripada menulis di blog.  Memang sejak akhir-akhir ini nafsu untuk berblog sangat-sangat merundum.  Huhuhu.  Menyampah tengok blog sendiri pun ada juga.  Lagi lima hari sahaja lagi 2013 akan melabuhkan tirainya.  Tidak memasang azam apa-apa untuk tahun depan.  Hanya mahu melaksanakan azam yang masih belum dapat dilaksanakan pada tahun ini.

Okey, berbalik kepada tajuk di atas hari ini aku nak kongsikan sesuatu di sini.  Sesuatu yang menarik perhatian dan memberi pengetahuan buat diri ini yang serba kekurangan dan masih kurang tentang agama.  Aku tertarik dengan perkongsian ini maka aku kongsikan juga buat semua.  Semoga dijadikan rujukan buat kita semua.

Ini gambar hiasan semata-mata.  Laki bini bolehlah bergambar berdua.  
 
Copy paste dari wall seorang sahabat FB…dan saya sangat setuju dgn statement ni..istilah “isteri cemburu/suami cemburu” atau “takut bini/suami garang” itu semua selalu siperkatakan tapi kenapa kita tak pernah memandang kepada hukum pergaulan terutama yang telah berumahtangga??
Amalan makan bersama lelaki dan perempuan rakan sekerja bercampur gaul dan beramah mesra satu meja antara rakan sekerja , dan makan berdua-duaan bersama suami orang atau isteri orang ? For me, gejala yang kurang sihat, akan mengakibatkan pergaulan mesra antara suami atau isteri orang lain, dan menambahkan lagi kemesraan lelaki dan perempuan yang ajnabi.

For me, cukuplah hubungan di tempat kerja itu bagi especially for married women/ men.. hanya setakat hubungan KERJA,BERKOMUNIKASI TENTANG KERJA..tidak lebih baripada itu. – melalui pandangan mata saya, ramai org islam kita yang berkahwin tidak menjaga adab dan tatasusila ini.  Dalam Islam, saya selalu mengingati kata2 seorang ustazah ini melalui program al-hidayah tv3, dimana beliau menasihati agar TIDAK ADANYA PERGAULAN MESRA ANTARA SUAMI/ISTERI ORANG LAIN.. kerana pepatah melayu, siikit2 lama2 jadi bukit.. sikit2 anda bergaul mesra dengan yang lain, lama2 anda bertambah mesra.. pergaulan suami/isteri di rumah akan hambar.. kerana DI LUAR LEBIH MESRA DAN MENARIK..-FIKIR-FIKIRKAN.. ANDA MENCORAK HUBUNGAN DAN BATAS PERGAULAN DIRI ANDA-”

Anda setuju tak dengan pernyataan ini?Sangat-sangat menginsafkan diri ini.  Ada orang cakap sekadar kawan.  Bagi aku tak ada istilah kawan rapat antara lelaki dan perempuan.  Dalam Islam sendiri ada batas dalam pergaulan.  Benda ini nampak remeh tapi memberi impak yang besar pada kita.  Tak perlu makan berdua-duan, berbalas mesej atau apa jua sekali pun yang mendatangkan kepada pergaulan yang tidak sihat.  Sebab itu zaman sekarang ini banyak kes suami orang ada affairs dengan isteri orang.  Dah jadi macam trend kan?Sama-samalah kita renungkan tentang ini.  Semuanya terpulang pada diri masing-masing.

Sekian dulu...Wassalam..

With love, 
Fyda Adim

Publish!






                                                                                                          

Tuesday, December 24, 2013

~Di Hari Ulangtahun Perkahwinan~

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua...Sudah masuk hari selasa.  Lebih kurang lagi seminggu kita akan melangkah ke tahun baru.  Maknanya umur pun semakin meningkat.  Sejak dah memasuki ke angka 30an tidak lagi teruja tentang umur.  Sudah semakin tua.  Masih banyak lagi amalan yang belum dapat dilaksanakan.  Okey, nak cerita kisah di hari ulangtahun perkahwinan aku bersama yang tercinta ahad lepas.  

Alhamdulillah, ahad lepas bersamaan 22 Disember 2013 usia perkahwinan aku dan suami sudah genap tujuh tahun.  Tujuh tahun melayar bahtera bersamanya dan kami sudah dikurniakan sepasang cahaya mata.  Susah senang melalui perkahwinan yang masih lagi di peringkat awalan.  Masih banyak lagi yang perlu kami pelajari.  Sedangkan lidah tergigit inikan pula suami isteri.  Cewahhh...kang ada pula yang nyanyi lagu P. Ramlee ni.

Harapan dalam sebuah perkahwinan semoga jodoh kami berkekalan hingga ke jannah.  Siapa yang tidak mengimpikan keluarga yang bahagia kan?Untuk hari itu hanya sambutan kecil kami empat beranak sahaja di rumah.  Cukuplah itu untuk kami lebih menghargai antara satu sama lain.  Sebelum tengok gambar-gambar yang ada dalam entri ini, nak menjawab pada persoalan kenalan blogger Kyla Pearlisha, masuk kat A Famosa tu dalam RM70.  Ada rate untuk hari biasa dan weekend. :D

Mengimbas kembali kisah tujuh tahun lepas.  Gambar tengah yang bawah itu adalah hadiah buat hubby dan juga dari hubby untuk aku.  Sudah sekian lama aku tak membelikan asben hadiah.  Ulangtahun kali ini aku belikan juga.  Hadiah wallet dan tali pinggang.  Murah je pun.  Kalau beli mahal-mahal nanti aku minta duit kat asben.  Kikiki..

Datang rajin hari tu, aku baking sebiji kek.  Asben suka makan devil's food chocolate cake.  Setelah lama tak membakar kek inilah hasilnya.  Simple deko daripada aku.

Kek yang sudah dipotong.  Separuh bagi kat jiran sebelah rumah.

Ini untuk aku makan.

Kemudian aku masaklah untuk makan tengahari.  Asben nak makan ikan pari masak asam pedas.

Goreng sayur sikit.

Dan ini adalah sampingannya.  Pembuka selera.  Kalau ada sambal belacan lagi sedap tapi dek kerana malas nak menumbuk tidakler terbuat.  Itu sahaja kisah ahad lepas untuk aku, suami dan anak-anak.  Malam tu baru keluar ke aeon beli barang.  Anak-anak aku letak kat rumah mak.  Mula-mula dia orang nak ikut memandang atok dah hidangkan mereka anggur, mereka lebih rela menghadap anggur daripada ikut papa dan mama.  Dapatlah dating kejap kan.

Itulah kisah di hari ulangtahun aku dan suami.  Nanti sambung cerita lain pula ye.  Sekian..Wassalam..

Love,
Fyda Adim

Publish!






                                                                                                          

Monday, December 23, 2013

~Expresi Dirimu @ A Famosa~

Assalamualaikum...

Selamat petang semua.  Again!!Aku mula kembali lagi di sini.  Untuk bercerita.  Ermm...Cuba mengupdate apa yang patut untuk dicoretkan di sini sebagai kenangan pada masa akan datang untuk aku dan juga asben nanti.  Kisahnya sabtu lepas opis aku ada buat ala-ala family day.  Aku saja ajak asben.  Dia nak pula ikut apa lagi aku pun bagilah nama pada urusetia.  

Jadinya aku ke sana empat beranak.  Seronoklah bila asben nak join sekali.  Ada orang lain yang tak bawa family.  Kalau asben tak ikut aku memang malas nak pegi.  So kenalah bayar sendiri untuk asben dan anak-anak.  Dalam pukul 8.15 bertolak dari rumah.  Ikut high way walhal nak ke Alor Gajah je.  Sampai sana tepat jam 9 pagi.  Berkumpul di depan sementara tunggu yang lain sampai.

Kami sudah sampai di sini.

Tiket masuk untuk aku.
 
Three of us.  Kakak nana jadi photoG.  Nasib dah boleh diharap.

 
Dapatlah mama dengan papa bergambar berdua.

Kakak nana yang sangat aktif dan celoteh!

 
Ammar yang cool!Semua buat gaya peace!

 
Selesai sesi daftar kami masuk ke dalam.  Mula-mula sarapan dulu.

Ini semua officemate.

 
Sebelah kiri seperti biasa Mira Mokhtar dan sebelah kanan PM.  Bukan Perdana Menteri ye tapi Puan Mardiana.


Kami bergambar bertiga pula.  Ini pun kakak nana yang tolong ambilkan.

Inilah tempat untuk ambil makanan.

 
Mama dan anak-anak.

Papa dan anak-anak.

Asben yang snap picture ni.

Alahai tengok tu.  Berialer bawak botol mineral.

 
Ini masa main permainan gelung.

Dan yang ini paling tak tahan.  Aku join tarik tali.

Selesai permainan acara bagi hadiah dan tukar-tukar hadiah.  Kemudian aktiviti bebas.  Aku empat beranak pergi mandilah.  Tak ada gambar sebab semua ke kolam.  Seronok dok dalam pelampung asben tolak.  Ngeee...

Last picture, ini sudah mau pulang.  Selesai salin baju dengan bilik persalinan yang ramai tu.  Padat tol.  Kemudian terus balik tapi dalam perjalanan singgah kedai cermin mata nak amik kanta ayah aku.  Esok ayah aku nak operate mata.  Doakan supaya semuanya berjalan lancar.  

Oklah, nanti aku cerita kisah semalam pula mengenai anniversary aku dan asben yang ke tujuh tahun.  Sambut simple-simple saja laki bini.  Dapatlah aku buat kek sebiji setelah lama tidak membaking.  Later okay ceritanya.

Sekian...Wassalam...






                                                                                                          

~Tiga Hari Tidak Berupdate~

Assalamualaikum...

Selamat petang semua.  Menjelang ke petang barulah sempat nak update.  Hari ini badan sakit-sakitler penangan tarik tali masa sabtu hari itu.  Ofis ada buat Family Day kat A Famosa.  Ini yang dok sengal satu badan.  Kena urut lagi nampak gayanya.  Tangan ni tak boleh nak angkat tinggi.  Itulah ajrang nak senaman.  Kalau asben mesti dia bebel.  Huhuhu.  Itu yang semalam dia bawa pergi jogging.  Aku tak jogging pun tapi banyak berjalan.

Nak cerita pasal blog.  Sejak akhir-akhir ini datang kemalasan nak menjengah ke blog sendiri.  Malas nak menulis, malas nak bercerita, serba-serbi malas.  Manalah semangat menulis sudah tercampak?Ke laut agaknya.  Hehehe..

Seriuosly, tersangat-sangatlah malas.  Walhal dulu tak jengah sekali tak senang duduk.  Cerita banyak tapi aduilah...Kenapa jadi begini?Kenapa, mengapa?Cerita masa kat sabah ada lagi dua hari punya cerita, nak cerita pasal family day opis, pasal anniversary aku dan asben, apa lagi ek?Nak cerita pasal kawan yang akan meninggalkan aku.  Uwahhh ini part paling sedih.  Nantilah cerita.  Penghujung tahun dengan penutup cerita yang banyak kisah sedih.  Ermm...

Gambar di atas aku ambil dari google.  Baru tiga hari tidaklah blog aku bersawang bagai rupa ini kan.  Bila datang kemalasan sesekali terfikir adakah blog ini akan terkubur suatu hari nanti?Adakah aku tidak akan meneruskan untuk menulis?Ermmm tunggu dan lihat jelah...

Oklah sekian dulu.  Nanti sambung lagilah ye.  tengah mencari-cari mood mahu menulis sambil tu buat kerja hakiki ye.  






                                                                                                          

Thursday, December 19, 2013

~Taubat Opick~

Assalamualaikum...

Selamat pagi.  Sekejap sudah hari khamis.  Pagi ini sibuk sikit dengan keadaan badan yang tidak berapa sihat.  Mungkin stress.  Cuma pagi ini nak kongsikan lagu yang aku suka juga dengar.  Macam biasa tahu lagu ni dalam drama bersiri yang terbaru di Astro HD tu Bukan Kerana Aku Tak Cinta.  Cite abang jebat tu.  Korang tengok tak?

Bila dengar rasa insaf diri yang kerdil ini.  Memang lagu ini sangat bermakna.  Jom tengok bait-bait kata dalam lagu ini.  Nanti korang search sendiri kat youtube ye kalau nak dengar.  Oklah sampai sini dulu entri pendek pagi ini.


Wahai Tuhan jauh sudah
Lelah kaki melangkah
Aku hilang tanpa arah
Rindu hati sinarmu

Wahai Tuhan aku lemah
Hina berlumur noda
Hapuskanlah terangilah
Jiwa di hitam jalanku

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa

Ya Rabbi ijinkanlah
Aku kembali padaMu
Meski mungkin takkan sempurna
Aku sebagai hambaMu

Ampunkanlah aku
Terimalah taubatku
Sesungguhnya engkau
Sang Maha Pengampun Dosa
Berikanlah aku kesempatan waktu
Aku ingin kembali
Kembali kepadaMu

Dan mungkin tak layak
Sujud padaMu
Dan sungguh tak layak aku








                                                                                                        

Wednesday, December 18, 2013

~Bergembiralah Dengan Cinta~

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.  Sudah rabu.  Aku menghitung hari untuk ahad ini.  Kalau hari tu menghitung hari tunggu sang suami pulang, kini dia sudah pun berada di sisiku.  Kalau diberi lagi untuk aku tempuh tiga bulan tanpa suami aku tak sanggup dah.  Cukuplah yang itu sahaja.  Peritnya hanya aku sahaja yang tahu.

Pagi ini aku nak kongsikan kata-kata manis lagi dari Dr. HM Tuah Iskandar dalam buku tulisannya.  Buku apa tajuknya.  Tak silap aku buku cinta terlarang.

"Cinta sepatutnya membuatkan kita gembira dan ingin hidup seribu tahun lagi, tetatpi seandainya cinta membuatkan kita resah dan bersedih alangkah tidak cerdiknya percintaan kita itu."

Itulah sahaja yang mahu aku kongsikan pagi ini.  Semoga semua yang sedang bercinta akan berasa gembira.  Cintailah pasangan anda seadanya. Jangan jadikan percintaan kita tidak cerdik.  Sekian dulu...

Wassalam...








                                                                                                        

Tuesday, December 17, 2013

~Hari Ketiga Perjalanan Ke Kundasang~

Assalamualaikum...

Selamat tengahari selasa.  Pagi tadi patutnya memang nak kejar due date untuk opsyen yang pertukaran skim.  Tapi dalam masa nak kejar masa ada sahaja dugaan datang.  Pendrive kena viruslah, dokumen tak boleh nak baca.  Hah, sangat-sangat stress.  Jadinya tempat paling sesuai untuk melepaskan stress seketika adalah di sini.  Aci tak?Yelah, daripada aku stress aku kacau orang baik duduk diam-diam.  Tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan.

Baiklah, aku amik masa untuk ceritakan hari ketiga aku dan keluarga di Sabah tapi asben dah berbulan-bulanlah ye di sana.  Cuma aku dan anak-anak saja hari ketiga.  Masih tak habis-habis lagi kisah Sabah ni.  Yelah, ini rasanya percutian yang paling lama sampai lima hari.  Selalu pergi mana-mana cukup sampai tiga hari je.  Ini yang amik masa untuk habiskan cerita di Sabah.

Ok, hari ketiga kami sudah merancang untuk ke Kundasang.  Segalanya sudah diaturkan oleh asben.  Aku cuma ikut je.  Pagi-pagi sudah bersiap.  Semangat nak Kundasang punya pasal.

Memandulah asben dengan berpandukan GPS.  Alahai, jalannya yang tak berapa kusuka.  Pening dibuatnya.

Adriana duduk seat depan sebab aku tak boleh duduk depan nanti ammar pun nak duduk sekali.  Biasalah ammar nak berpangku je dengan mama.

Suruh ammar tidur.  Nanti pening aku kata.  So dia dengar kata dan tidur.  Kan masa pergi Simpang Menggayau dia muntah.

Dalam perjalanan asben berhenti kat sini.  Entah apa namanya.  Sempatlah bergambar.

Aku bergambar seorang diri.  Cantik permandangannya.

Aku dan anak-anak pula.

Ammar kerjanya nak dukung je.

Papa dan anak-anak pula.

Kemudian ke sini.

Aku dan anak-anak berpimpin tangan.  Masa ni tak silap renyai-renyai.  Pasai apa aku tu?

Tengok dari jauh je.  Aku geli nak masuk dalam dengan ikan banyak-banyak.

Jalan di jambatan gantung.

Aku sampai setakat tu jelah.

Kemudian kami ke sini tempat air panas.  Poring kan namanya.

Gambar berendam non ado.  Ini selesai bermandi air panas.  Dah nak balik.  Suruh adriana bergambar.

Aku pula seorang diri.

Anak-anak yang sudah siap untuk pulang.  Nampak tak di mana asbenku.  Tu dia yang tengah duduk.  Nampak tak?Aku je yang nampak.  Selesai dari sini kita orang pergi makan kat mana entah.  Kemudian baru balik ke hotel.  Nak gerak balik lagi mencabar.  Dengan tak nampak jalan.  Gelap pula tu.  Memang menakutkan.  Kecik besar je mata aku waktu tu.

Itu sahaja ceirta kami di hari ketiga.  Tunggu cerita yang lain di entri lain.  Mahu cepat habiskan cerita di Sabah.  Sekian dulu...

Wassalam...