Pages

Monday, October 31, 2016

Kisah Dua Kali Jumaat

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat pagi semua. Selamat bekerja pada yang bekerja. Hari ini masih relax lagi sebab anak-anak masih bercuti sehingga esok. Jadi pagi ini tak adalah suasana huru-hara. Tak adalah acara berlari-lari anak di dalam rumah.

Entri pagi ini kisah dua kali jumaat. Hah. Kalau kawan aku dengar dia marah. Dia kata semacam aku cakap begitu. Hehehe. Saje je.

Jumaat dua minggu lepas, waktu rehatnya panjang. Aku keluar berlibur bersama adik-adik ofis. Adik-adiklah memandangkan aku yang paling tua antara bertiga. Destinasi kami ke Aeon dan kita orang lepak kat tempat aircond. Semenjak akhir-akhir ini tempat melepak kita orang bukan main. Kah. Sesekali nak jadi high taste.

Minuman aku. Secawan air coklat panas. Tetiba tak minum ais.

 Aku makan ini. Entah apa namanya aku pun dah lupa.

Kalau datang sini memang wajib order roti bakar ini.

Aku bersama adik-adik.

 Sekali lagi bersama adik-adik. Yang tua pulak over.

Ini jumaat yang lepas. Pagi itu aku pergi kerja dalam keadaan yang bersantai sekali. Anak-anak tak sekolah makanya duduklah korang dengan apak korang. Mak nak pergi kerja.

Aku order brownies dengan biras aku. Memandangkan si Mira Mokhtar cuti aku makan sorang. Kejam kawan ko.

Tengaharinya aku tak ke mana-mana pun. Duduk mereput di pejabat. Punya malas nak keluar makan maggi ajelah.

Sambil layan drama Cinta Masam Manis. Sampai habis episodnya aku layan. Kat televisyen baru sampai episod belas-belas. Kat internet dah tamat pun. Cerita yang sweet. Aku suka tengok sebab ceritanya lain daripada yang lain. Sekian.

Salam pena,
Fyda Adim


Wednesday, October 26, 2016

Soal Hati

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat petang semua. Hari ini aku cuti. Tak sedap badan. Lagi pun tak ada mood. Entahlah sejak dua menjak ini mood asyik ke lain saja. Tak suka berperasaan begini. Pujuk juga hati ini supaya tidak berterusan begini.

Selagi tak siap misi aku, memang mood tak sampai saja. Lama lagi kut nak siap. Sabar. Berkat kesabaran pasti ada manisnya. Baiklah, aku terjumpa seseorang share gambar ini di FB. Soal hati ini jangan di buat main-main.

Hati sendiri nak dijaga apa lagi hati orang lain. Sekali terluka, pasti selamanya terasa. Oleh itu, kita harus jaga-jaga dengan hati.

Hati.
Perlu dijaga.

Ya.
Hati itu perlu dijaga.
Hati itu akan menunjukkan siapa diri kita kelak.
Siapa kita sebenarnya.
Yang membentuk peribadi kita,
ibarat cerminan diri kita.

Hati.
Jaga-jaga.
Sekali kalau sudah terluka,
pasti selamanya terasa.
Jangan biarkan hati itu menghitam.
Kerana hati itu mahal
Kerana di situlah tempat Allah melihat kita,
bukan pada rupa kita.

Makanya,
Jaga-jaga dengan hati.
Kerana hati itu satu.
Andai hati itu hancur,
hilanglah semua rasa.

Maka,
Jaga-jagalah dengan hati.
Semoga hati aku, hati kau dan kau sentiasa dijaga.

Salam dari hati,
Fyda Adim


Tuesday, October 25, 2016

Meraikan Ulangtahun Kelahiran

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat pagi semua. Tengah rajin mengarang jadi blog ini akan muncul dengan entri-entri yang baru dan lama. Kena ubah angin menulis dulu untuk amik mood lain.

Baiklah kembali kepada tajuk di atas sebelum aku merepek ke lain. Minggu lepas tanggal 17 Oktober 2016 adalah hari ulangtahun lelaki kesayangan hamba iaitu suami akulah kan. 

Dah 36 tahun pun umurnya. Kebetulan hari lahirnya jatuh pada hari isnin jadi aku buat permintaan untuk dia bercuti hari ahad. 

Sabtu tu kita orang plan nak keluar awal pagi. Merangkap sarapan di luar dan terus jenjalan.

Sarapan tempat biasa dengan menu yang sama.

Kemudian aku hantar kain kat tailor. Dah lama kain ni terperuk dalam almari.

Pergi MP dan kebetulan Bata buat jualan gudang. Belilah kasut sekolah anak-anak. Aku dapat juga sepasang. Kah.

Singgah sini. Laki aku dok teringin nak minum kopi.

Dua sekali dibelinya.

Cantik betul 'kolam' ni.

Muka masing-masing ada senyum. Masa ni keluar Kaison beli wallpaper.

Masa ni kat Dataran Pahlawan.

Singgah tempat dialisis atok sebelum kami ke Aeon pula.

Beginilah keadaannya bila ayah aku sedang dialisis.

Makan-makan sempena besday kononnyalah. Walhal yang empunya badan yang belanja.

Tiga orang kesayangan aku.

Last but not least, gambar berdua dengan laki den. Semoga abang sentiasa dirahmati Allah dan diberikan kesihatan yang baik untuk menjaga kami. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim

Monday, October 24, 2016

Percutian Ke Johor Bahru Part 2

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat tengahari semua. Entri kedua untuk hari ini. Kesinambungan entri dari sini. Entri ini sudah lama di dalam draf. Cerita yang dah makan bulan. Tapi tak apa. Sebab penat bergambar makanya harus juga diceritakan di sini. Buat kenangan akan datang.

Hari kedua di Johor Bahru. Awal pagi bangun seperti biasa walaupun tidur di hotel yang begitu nyaman tetap kena bangkit. Kalau ikutkan nak bergolek aje dengan suasana bilik yang dingin.

Permandangan dari tingkat dua belas di kala siang hari.

Ketika ini keluar untuk turun bersarapan.

Aku makan ini untuk sesi pertama.

Suasana di ruang makan.

Budak berdua ni kalau kat hotel makan koko crunch. Sedap lagi hotel punya.

Aku pun sama terjebak.

Usai makan aku naik bilik. Asben dan anak-anak turun pergi pool. Aku tak ikut. Nak menyendiri. Hah.

Sendirian di dalam bilik sambil menonton televisyen dan akhirnya televisyen yang menonton aku.

Lepas mandi pool dan sudah bersiap. Mamat tu fefeling baca suratkhabar.



Bergambar dulu sebelum meninggalkan bilik.

Bersiap siaga mahu check out.

Sekali lagi permintaan aku. Aku ajak asben makankacang pool lagi.

Mula-mula memang tak suka. Bila cuba pertama kali rupanya sedap. Kali kedua makan mintak roti lebih. Versi tamak.

Kemudian pergi shopping mall.

Asben nak jumpa orang jadi aku dan anak-anak kena lepak sini.

Kemudian basahkan tekak di starbuck. Selera laki aku sekarang bukan main.

Kemudian kami ke Tanjung Piai. Dah tutup masa kami sampai. Jadi boleh bergambar setakat ini aje.

Laki aku sejak dah tahu bergambar memang muka dia selambak kat depan.

Aku suruh laki aku amik gambar papan tanda ni.

Kemudian singgah Batu Pahat dan makan di restoran Leezo.

Ini menu untuk aku.

Ini Adriana punya. Cik kak tu kan omputih sangat. Mana makan pedas.

Ini Ammar punya. Mamat tu lidah Melayu.

Ini pula untuk asben.

Aku dan Ammar pula bergambar. Lepas makan aje, kami teruskan perjalanan pulang ke Melaka. Asben angkat tangan masa sampai mana entah dan suruh aku pula drive sampai rumah. Dia sedap membuta. Perlahan-lahan aku drive. Begitulah kisah percutian singkat kami empat beranak. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim



Kesibukan Dunia

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat pagi semua. Isnin yang dilalui seperti biasa. Minggu ini Adriana sibuk dengan peperiksaan. Maknya dah sehabis baik mengulangkaji dengannya beberapa hari yang lepas. Semoga anak mak dipermudahkan untuk menjawab dan diterangkan hati.

Aku pun sibuk dengan kerja-kerja rumah dan penambahan kerja rumah. Nanti aku ceritakan apakah yang ditambah. Aktiviti menulis aku masih diteruskan walaupun dalam keadaan suam-suam kuku. Artikel Zalora pun dah lama tidak aku tulis. Kemudian sibuk nak join menulis untuk slot yang lain pulak. Asalkan menulis itulah dunia aku.

Baru submit cerpen tetapi terima atau ditolak itu belakang cerita. Kena tulis yang lain pula. Sudah beberapa malam aku menulis walaupun hanya beberapa patah. Itu pun dah kira happy untuk diri sendiri.

Semoga urusan kita dipermudahkan semuanya. Jangan lupa untuk mengukirkan senyuman untuk membawa aura positif. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fuda Adim

Tuesday, October 18, 2016

Kembali Berblogging

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa. Bismillah.

Selamat petang. Kembali menulis di sini. Sekarang komitmen menulis ke arah lain. Itu yang dapat menulis di sini sesekali aje. Konsep menulis seminggu satu entri. Hah, gitu sekali konsep aku sekarang ini. Aku kena kejar masa untuk siapkan. Banyak entri untuk blog terpaksa diketepikan dulu untuk memberi laluan benda lain dulu.

Ada seseorang bagi aku tips pada aku untuk aku tidak tinggalkan menulis di blog ini. Belum sempat dilaksanakan lagi. Akan aku cuba kemudian hari. Hahaha.

Lagi pun dua minggu ini anak aku exam. Bila anak exam dengan mak sekali kena bahangnya. Minggu ini Adriana ada peperiksaan untuk sekolah petang. Semoga diterangkan hati anak-anak aku ketika menjawab soalan peperiksaan.

Perjalanan aku ke pejabat semakin mencabar. Baik tika mahu menghantar anak-anak ke sekolah mahu pun aku mahu ke pejabat. Jalan biasa yang aku guna terpaksa ditukar ke jalan alternatif memandangkan jalan-jalan itu kesesakkannya terlampau tidak boleh dibendung.

Bertabahlah wahai hati!

Memang tak boleh nak buat apa. Mana yang orang buat jalan, mana dengan pertambahan lampu isyarat. Pening kepala. Begitulah rutin aku sepanjang anak-anak bersekolah. Semalam aku sempat sampai sebelum jam lapan. Bangga diri sekejap walaupun hanya dua minit awal. Hari ini cubaan untuk sampai sebelum jam lapan gagal. Kecewa. Hujung bulan cipta alasan. Begitulah dilema ibu tinggal. Sekian dan wassalam.

Salam pena,
Fyda Adim